Festival Letectva

26.04.2019 10
article image

Banská Bystrica, 5. február 2019

Aké letecké podujatia nás čakajú v roku 2019?

Organizátori MLD SIAF zakladajú novú tradíciu leteckého festivalu

Milovníci leteckej techniky a lietania sa tento rok majú na čo tešiť. Okrem toho, že Medzinárodné letecké dni SIAF opäť privítajú v auguste na Sliači desaťtisíce návštevníkov, vzniká na Slovensku tradícia nového leteckého sviatku. Ponesie názov Festival letectva a jeho dejiskom sa stane Letisko v Piešťanoch. Podujatím si každoročne pripomenieme významné jubileum. Vďaka prvému ročníku, ktorý sa uskutoční v dňoch 4. a 5. mája 2019,  vzdáme hold generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. V tomto roku  totiž uplynie sto rokov od jeho úmrtia.

Festival letectva, Piešťany 2019, 4. – 5. máj 2019

Podobne ako letecké dni na Sliači, aj podujatie v Piešťanoch prinesie dvojdňový atraktívny program. Organizátori okrem domácej civilnej a vojenskej techniky pozvali aj ďalšie krajiny, kde M. R. Štefánik pôsobil – Taliansko, Francúzsko i Českú republiku. Vítaní budú tak isto  všetci účastníci, ktorí chcú predviesť fanúšikom letectva svoju leteckú šou. V čom bude Festival letectva, Piešťany 2019 iný ako MLD SIAF?

SIAF už dávno prekročil hranice Slovenska a patrí medzi uznávané podujatia nielen doma, ale aj v zahraničí. Letecká základňa Sliač má charakter vojenského letiska, preto sa aj organizácia leteckých dní musí riadiť prísnymi pravidlami. Festival Letectva v Piešťanoch ponúkne ľuďom to, čo sa nedá uskutočniť na Sliači. Našou ambíciou je v budúcnosti priniesť na piešťanské letisko program v podobe večerného lietania či športových pretekovVerím, že 4. mája 2019, keď uplynie sto rokov od úmrtia generála Štefánika, si celonárodnou pietnou spomienkou na Letisku v Piešťanoch uctíme jeho pamiatku. A že sa nám túto novovzniknutú tradíciu podarí udržať aj v nasledujúcich rokoch,“ objasňuje iniciátor myšlienky Hubert Štoksa, riaditeľ MLD SIAF a Slovenskej leteckej agentúry (SLLA).

Vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, Spoločnosťou M. R. Štefánika, mestom Piešťany a Letiskom Piešťany môže vzniknúť úspešné a navštevované podujatie.

„Je veľmi dobrou správou pre Letisko Piešťany, že sa nám podarilo vrátiť letecké dni práve na toto miesto. Plánovaný termín má v sebe aj silnú symboliku, keďže 4. mája 2019 si pripomenieme sté výročie od úmrtia generála M. R. Štefánika,“  hovorí predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Medzinárodné letecké dni SIAF, Sliač 2019, 3. - 4. august 2019

Noví i stáli milovníci letectva sa už dnes môžu tešiť aj na august, keď sa im po deviaty raz otvoria brány sliačskeho letiska v srdci Slovenska. SIAF opäť sľubuje bohatú prezentáciu leteckej techniky na nebi i zemi, desiatky sprievodných akcií a široký výber aktivít pre všetky vekové kategórie. V predvečer podujatia nebude chýbať prestížna anketa Zlaté krídla, Národná cena letectva Slovenskej republiky. V závere SIAF-u získa najlepší účastník putovnú cenu Best Display Smik Trophy.  Hlavný programový partner Ministerstvo obrany SR, Vzdušné sily SR i SLLA robia už v týchto dňoch maximum, aby z 21 pozvaných krajín priletela špičková a atraktívna technika.

Dôležité informácie o podujatiach nájdete na www.siaf.skwww.leteckyfestival.sk.Zaujímavý obsah je dostupný aj na Facebooku SIAF – Medzinárodné letecké dni, Slovak International Air Fest, SliačFestival letectva Piešťany. Nechýbame ani na Instagrame @mldsiaf a @festival_letecva.

Kontakt pre médiá:

Dušan Hein